Spausdinti
Kategorija: Renginiai
Peržiūros: 305

    Žaslių pagrindinės mokyklos 5, 6, 9 klasių mokiniai kartu su mokytojomis Daiva Vitiene ir Loreta Kuktiene vyko į mokomąją, pažintinę kelionę, kurios tikslas - susipažinti su Panemunės dvarų, pilių istorija, architektūra, to meto muzika, kraštovaizdžiu ir aplankyti senuosius piliakalnius. Joje mokiniai ugdėsi pažinimo, menines, socialines ir mokymosi mokytis kompetencijas.
    Išvykos metu grožėjomės Raudondvario dvaro architektūriniu ansambliu, lipome į Ringovės piliakalnį. Tai ankstyvojo feodalizmo laikotarpio archeologijos paminklas. Nuo jo pamatėme nepakartojamą Nemuno vaizdą ir gražų Lietuvos peizažą. Atvykę į Seredžiaus miestelį, kopėme į aukštą Palemono piliakalnį, nuo kurio atsivėrė nuostabi Nemuno vingių panorama. Grožėdamiesi Panemunės gamta, pasiekėmė miško tankmėje stūksantį neorenesansinio stiliaus Belvederio dvarą. Jis yra respublikinės reikšmės architektūrinė, urbanistinė vertybė. Belvederio architektūrinį ansamblį papildo rūmus supantis peizažinis parkas, susiliejantis su natūraliu mišku. Kiek pavažiavę aplankėme vieną seniausių Lietuvos gyvenviečių Veliuoną, piliakalnių kompleksą bei klasicistinį Veliuonos dvarą. Renesansinio stiliaus Raudonės pilyje kopėme į apžvalgos bokštą, nuo kurio atsivėrė Raudonės miestelio apylinkių grožis. Žavėjomės žaliais parkais, grožėjomės atsiveriančiais vaizdais ir Nemunu.
    Na, o aukštame Nemuno krante, pasislėpusią tarp medžių, pamatėme dunksančią seną, renesansinę Panemunės pilį. Čia mes apžiūrėjome Pilies ekspoziciją, kalėjimą ir požemius, lipome į gynybinį bokštą. Savo išvaizda ji skiriasi nuo kitų Lietuvos pilių, gal todėl ir atrodo tokia paslaptinga.
    Ekskursijų metu mokytoja Daiva supažindino mokinius su pilių ir dvarų istorija, legendomis, architektūra, viduramžiais taikytomis bausmėmis, papasakojo ką slepia Veliuonos piliakalniai, kokias apeigas garbino LDK kunigaikščiai, Raudonės pilyje pažiūrėjome filmą apie grafų tradicijas ir papročius. O mokiniai, pasigrožėję architektūriniais paminklais, pasiklausę pasakojimų, atliko įvairias užduotis: skaičiavo laiptelius, pilių ir dvarų teritorijų arus, ieškojo geometrinių figūrų, matavo bokštų aukštį, aiškinosi kokie instrumentai grojo tais laikais, kokia muzika skambėjo ir kokio stiliaus pastatai. Važiuojant namo, kiekvienas mokinys trumpai apibendrino tai ką matė, ką patyrė ir kokius įspūdžius paliko kelionė.
    Nors į Žaslius grįžome jau sutemus, bet visi patenkinti, pasisėmę daug įspūdžių, pagilinę matematikos, muzikos, istorijos, geografijos, kitų dalykų žinias ir pasigrožėję rudeniškais gamtos vaizdais.

Mokytojos Daiva Vitienė ir Loreta Kuktienė