Spausdinti
Kategorija: Renginiai
Peržiūros: 129
    Rugsėjo 23 dieną Žaslių pagrindinės mokyklos ketvirtos klasės mokiniai keliavo į Kernavę. Atvykę į vietą, užlipę ant Aukuro piliakalnio, kuriame šiuo metu vyksta kasinėjimai, susitiko archeologų grupę su jų vadovu doc. dr. Gintautu Vėliumi. Jis papasakojo apie archeologų darbą ir neseniai pradėtus kasinėjimus. Buvo įdomu pamatyti daiktus, kuriuos mokslininkai ką tik rado ir sudėjo į tam skirtus maišelius. Pamatyti tikrus archeologus ir klausytis gerbiamo docento pasakojimo – nepaprastas įvykis. Vaikai buvo smalsūs, uždavė daug klausimų. Garbingas pašnekovas mielai bendravo ir pasakojo apie Kernavės piliakalnių paslaptis ir apie Lietuvos senovę. Ne vienas sakė norįs tapti archeologu, o gerbiamas docentas palinkėjo po kiek laiko susitikti Vilniaus universitete, stojimų į Istorijos fakultetą egzaminuose.
    Kupini įspūdžių ir džiaugdamiesi gražiu oru, mokiniai keliavo toliau. Tad edukacinę ekskursiją ketvirtokai tęsė menininko Henriko Orakausko sodyboje. Joje laukė pats skulptorius. Vaikai žaidė vikriuosius žaidimus, sužinojo, kuo ypatinga skiulptoriaus, menininko profesija, matė, kaip dirbama su metalu, apsilankė dirbtuvėse, apžiūrėjo skulptūras. Ten nuspręsta, kad darbas su metalu yra sunkus ir labai panašus į kalvio amatą.
    Pasistiprinę skaniais kibinais ir sočiu sultiniu ketvirtokai keliavo toliau. Kernavės archeologinės vietovės muziejuje gidės pasakojimas ir matomi eksponatai įrodė, kad pirmosios Lietuvos sostinės žmonės buvo darbštūs, turtingi ir kultūringi.
    Kelionės pabaigai užsukome į gražiąją Kernavės bažnyčią. Ten mokiniai gėrėjosi visų instrumentų karaliumi – vargonais, turėjo garbės sustoti prie Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos dovanotų Lietuvos ir Kernavės herbo vėliavų, prisilietė prie didžiojo Lietuvio palaimintojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio relikvijų.
    Vaikai grįžo namo laimingi, pilni žinių ir įspūdžių.
Pradinio ugdymo mokytojas Stanislav Chveduk