Spausdinti
Kategorija: Renginiai
Peržiūros: 543
    Rugsėjo 30 dieną Žaslių pagrindinės mokyklos 8 klasės mokiniai lankėsi Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje. Užsiėmimo pradžia – prie buvusio M. Šlapelienės lietuvių knygyno, kuris gyvavo nuo 1906 m. iki 1949 m. Edukatorė papasakojo apie pastatą – LDK didikų Pociejų rūmus, vėliau priklausiusius grafams Umiastovskiams, o 1940 m. nacionalizuotus. Knygynui teko dirbti carinės, kaizerinės, lenkų ir sovietinės okupacijos sąlygomis. Knygyno ekspozicijoje apžiūrėjome Jurgio Šlapelio parengtą ir 1907 metais išleistą knygą „Svetimų ir nesuprantamų žodžių žodynėlis“ (pirmojo lietuviško tarptautinio žodyno prototipas). Vėliau mokiniai, susiskirstę į komandas, rungtyniavo ir aiškinosi tuomet dar nesunormintų, arba šiandien jau nebevartojamų, žodžių reikšmes.
    Po praktinės užduoties užsiėmimas buvo tęsiamas Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje. Mokiniams buvo pademonstruotas V. Damaševičiaus ir J. Matonio filmas apie Šlapelius „Žmonės ištikimi lietuviškam žodžiui“. Užsiėmimo pabaiga – pasivaikščiojimas po memorialinius kambarius, „prisilietimas“ prie istorijos ir asmeninių Šlapelių daiktų.
    Su mokiniais aplankėme ir „MO“ muziejų, kur, naudodamiesi planšetėmis, dalyvavome edukacijoje ir parodos „Laiko tėkmėje“ pristatyme, apžiūrėjome tapybos, grafikos, skulptūros, fotografijos darbus ir videomeno rinkinius, klausėmės styginių kvarteto atliekamos muzikos.
Palyginę du visiškai skirtingus muziejus su skirtingo pobūdžio ekspozicijomis, pasižvalgę po rudenišką Vilniaus senamiestį, keliavome į Skypark sportuoti naujais bei netikėtais būdais ir skubėjome į išskirtinę Pabėgimo pramogą, kur mokiniai panaudodami savo žinias, gebėjimus ir visus penkis pojūčius, turėjo ištrūkti iš naujausio ir labiausiai šiandienos problemas atspindinčio kambario – Apokalipsė. Aštuntokai – šaunuoliai, ištrūko laiku!
    Smagi ir kupina naujų potyrių kelionė baigėsi. Tai buvo puiki proga dalyvauti, pamatyti, išgirsti, sužinoti, prisiliesti, pajausti, paskanauti ir užuosti. Tikiuosi, kad ši diena visiems paliko daug gerų emocijų, leido pasisemti patirties.
Mokytoja Daiva Vitienė