Žaslių pagrindinė mokykla – aktyvi įvairių projektų dalyvė. Vykdydama jau trečiąjį tarptautinį Erasmus projektą KA 229 „EQUALLY UNIQUE, EQUALLY DIFFERENT!“, startavusį dar 2019 metais, mokyklos komanda (Vesta Malinauskaitė, Rugilė Avižonytė, Jorė ir Vytė Palaimaitės, Kamilė Petkevičiūtė, Gabrielė Morkūnaitė, Julija Kuricaitė ir Dovilė Butėnienė, Laimutė Dekienė, Odilija Juzukonienė) keliavome į Italijos Lombardijos regiono Arosio miestą, kur vykdėme įvairias mobilumo veiklas kartu su draugais iš Ispanijos Valencijos, Rumunijos Oradea ir Italijos Arosio mokyklų. Mes dalyvavome įvairiose veiklose, kurių tikslas buvo stiprinti kūrybinio mąstymo pagrindinius įgūdžius: bendravimą ir bendradarbiavimą, atkaklumą, nuoseklumą, smalsumą. Ypatingas dėmesys buvo skirtas anglų kalbos įgūdžių tobulinimui, informacinių technologijų naudojimui kartu kuriant ir dalijantis virtualiu dokumentu, besimokant naudotis Google platforma, kur kūrėme viktorinų formas ir pristatymus. Užsiėmimai buvo paremti tradicinių legendų ir istorijų mokymusi ir dalijimusi, vyko edukacinė veikla mokykloje CLIL mokymo metodu. Vienas iš projekto tikslų – susipažinimas su kultūriniu šalių- dalyvių paveldu, tad iš arti susipažinome ne tik su Lombardijos regiono architektūra, gamta, gastronomija, bet ir pristatėme bei išmokome kitų šalių tradicinių sportinių žaidimų, šokių.
    Pirmąją projekto dieną susipažinome, skaidrėmis ar filmuota medžiaga pristatėme savo miestus. Po ekskursijos po Arosio miestą ir sportinių žaidimų parapijos jaunimo centro stadione pamatėme ir aptarėme ispanų, rumunų, lietuvių ir italų tradicines pasakas ar legendas, o tada dirbome mišriose grupėse, kurdami testinius klausimus išgirstoms legendoms. Mokiniai pasitelkę vaizduotę ir atkaklumą išmoko bendradarbiaudami kurti viktorinos klausimus, naudotis Google platforma.
Vakare, laisvalaikiu, visuomeniniu transportu nuvykome į Como miestą. Čia ne tik pasigrožėjome architektūra, nuostabiais gamtos vaizdais, bet ir paskanavome itališkų ledų – tad patobulinome savo socialines kompetencijas mokydamiesi orientuotis naujoje aplinkoje.
    Antrąją projekto dieną tęsėme pažintį su Como ežero apylinkėmis – mokėmės Lenno miestelyje, Balbianello viloje, įsikūrusioje nedidelio miškingo Dosso d'Avedo pusiasalio gale, priklausiusioje G. Monzino. Šis keliautojas ir alpinistas, filantropas, sukaupęs turtingą dailės ir artefaktų kolekciją testamentu vilą, garsėjančią įmantriais sodais terasose, paliko FAI (Italijos nacionaliniam trestui). Tai vienas iš lankomiausių šių apylinkių objektų. Popietė praėjo tyrinėjant Como miesto senamiestį. Istorija, dailė, architektūra, biologija, anglų kalba – integracinės dienos dalys, tad patobulinome ne tik kultūrinę, bet ir dalykines kompetencijas.
    Trečioji Erasmus projekto diena - kopimas į Alpes. Mūsų vedliai - Arosio alpinizmo klubo nariai. Pirmojoje stotelėje aplankėme miško muziejų. Kopiant aukštyn teko ir palaukti draugų, ir įveikti aukščio baimę, ir padėti kopti kitiems. Miške matėme daugybę menininkų sukurtų medinių skulptūrų, susipažinome su vietine augalija, kuri labai panaši į Lietuvos miškų augalus. Pasiekę kalnų trobelę, įsikūrusią beveik kilometro aukštyje, ir papietavę leidomės žemyn. Prireikė ne tik ištvermės, bet ir atkaklumo, bendradarbiavimo įgūdžių, nugalint įvairias baimes. Įveikę 16 km maršrutą įgijome pradinių alpinizmo įgūdžių bei patobulinom socialinę kompetenciją.
    Ketvirtoji Erasmus diena prabėgo Milane. Pirmiausia aplankėme Santa Maria de la Grazie katedrą, esančią šalia dominikonų vienuolyno, kur Leonardo da Vinčis nutapė "Paskutinę vakarienę". Deja, freskos pamatyti nepavyko – griežtai saugoma. Milane dar aplankėme Di san Maurizio al Monastere Maggiore, pasivaikščiojome Emanuelle Vitorio pasažu, apsilankėme La Scala teatro muziejuje, pamatėme Sforcų pilį. Kultūros pilną dieną vainikavo ekskursija Milano katedroje bei vaizdai nuo jos stogo. Ką sužinojome, ko išmokome? Sužinojome, kad kultūra yra neatsiejama istorijos dalis, išmokome daug naujų anglų kalbos bei meno žodyno terminų, saugiai elgtis milijoniniame mieste, pilname turistų.
    Paskutinę vizito Italijoje dieną praleidome Arosio mokykloje. Nuo pat ryto sporto salėje mokėmės ir žaidėme tradicinius Italijos, Ispanijos, Rumunijos ir Lietuvos žaidimus. Vėliau repetavome visų šalių šokius. Po pietų – refleksija, kurios metu mokiniai dirbdami mišriose grupėse IT pagalba rengė pristatymus apie Erasmus savaitę mokykloje. Vakare vyko smagiausia ir kartu liūdniausia dalis – atsisveikinimo vakarėlis, kuriame sulaukėme garbių svečių – Arosio miesto Merės bei bendruomenės narių. Po oficialiosios dalies bei tradicinių itališkų patiekalų vakarienės šokome, bendravome ir... liūdėjome, nes reikėjo jau išsiskirti. Intensyvi ir ilga diena pilnai atliepė projekto tikslus.
    Vienodai unikalūs, vienodai skirtingi, vienodai įdomūs, vienodai svarbūs bei vertingi – taip galima reziumuoti mobilumo, vykusio gegužės 22–28 d. Italijoje veiklas.

Mokytojos Laimutė Dekienė ir Odilija Juzukonienė.
 
 
PAMOKŲ LAIKAS
 
1. 8:00–8:45 val.
2. 8:55–9:40 val.
3. 9:50–10:35 val.
4. 11:05–11:50 val.
5. 12:10–12:55 val.
6. 13:05–13:50 val.
7. 14:00–14:45 val.
 
tamo

smism

aikos

nsa
 olw log

 

 


NAUDINGA INFORMACIJA 
Žaslių pagrindinę mokyklą kuruojančio policijos pareigūno kontaktai:
Kaišiadorių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Egidijus Ulanavičius,
tel. nr. (8 346) 67 826, mob. 8 670 30 116, 
el. paštas egidijus.ulanavicius@policija.lt.
 
 
  
 
 

Dabar naršo

Dabar svetainėje 87 svečiai ir narių nėra