Žaslių pagrindinėje mokykloje vyko meistriškumo pamokos, kurias vedė Varvara Skudar – kūrybinės studijos „Kolibris“ vadovė iš Ukrainos, Mariupolio. Pamokų tema – „Petrykivkos dekoratyvinė tapyba“. Projektas „Tautodailė nestandartinėmis technikomis“, rengiant ukrainiečių-lietuvių kalendorių „Raštai, kurie vienija 2023 m.“ įgyvendinimas remiantis Lietuvos kultūros tarybos palaikymu.
    Petrykivkos tapyba – vienas iš žinomiausių Ukrainos simbolių! Nuo senų laikų šiuo būdu Petrykivkos kaimo gyventojai puošė namus, dailino gyvenamųjų patalpų sienas, krosnis, muzikos instrumentus. Tais laikais dažniausiai piešiama buvo rankų pirštais. Grakštiems potėpiams buvo naudojami teptukai ,,katytės”, kurie buvo pagaminti iš katės kailiuko šerelių. Šį ypatingą instrumentą naudoja ir dabar. Jis yra neatsiejama Petrykivkos tapybos dalis. Dabar šis tapymo būdas tapo tradiciniu dekoratyvinio liaudies meno reiškiniu, kurį žino visame pasaulyje. Jis yra įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Šiandien juo dekoruojami kanceliarijos gaminiai, drabužiai, taip pat medžio gaminiai.
    Meistriškumo pamokų metu mokiniai ne tik išbandė legendinę Petrykivkos tapybą, bet ir sužinojo įdomius faktus apie jos istoriją, panaudojimą, svarbą, virtualiai keliavo po pačias gražiausias Ukrainos vietas.
    Mokiniai buvo pakviesti dalyvauti tarptautiniame konkurse „Raštai, kurie vienija 2023 m.“. Šio konkurso metu mažieji Lietuvos dailininkai pieš iliustracijas kalendoriui, kurio tema – „Ukrainos liaudies šventės“, o mažieji Ukrainos dailininkai pieš Lietuvos liaudies švenčių iliustracijas. Bus atrinkti šeši geriausi darbai iš abiejų šalių, kurie ir iliustruos ukrainiečių-lietuvių kalendorių.
    Mes labai džiaugiamės ir dėkojame Varvarai Skudar už žinias apie liaudies simboliką ir meistriškumo techniką, už suteiktą galimybę susipažinti su Ukrainos kultūra, prisiliesti prie jos meno, dalyvauti konkurse. Dėkojame ir dailės, technologijų bei anglų kalbos mokytojai Dovilei Butėnienei už pagalbą edukacijų metu.
 
 
 
 
 
PAMOKŲ LAIKAS
 
1. 8:00–8:45 val.
2. 8:55–9:40 val.
3. 9:50–10:35 val.
4. 11:05–11:50 val.
5. 12:10–12:55 val.
6. 13:05–13:50 val.
7. 14:00–14:45 val.
 
tamo

smism

aikos

nsa
 olw log

 

 


NAUDINGA INFORMACIJA 
Žaslių pagrindinę mokyklą kuruojančio policijos pareigūno kontaktai:
Kaišiadorių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Egidijus Ulanavičius,
tel. nr. (8 346) 67 826, mob. 8 670 30 116, 
el. paštas egidijus.ulanavicius@policija.lt.
 
 
  
 
 

Dabar naršo

Dabar svetainėje 46 svečiai ir narių nėra