Birželio 22 d., pasibaigus mokslo metams, Žaslių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai kartu su savo mokytojais keliavo po Žemaitiją, Varnių regioninį parką. Pirmoji stotelė – Dionizo Poškos Baublių muziejus. Baubliai – senovės lietuvių kultūros paminklas, neturintis analogo, menantis rašytoją D. Pošką ir Lietuvos praeitį.
Atvykę į Varnių regioninio parko būstinę, pradėjome kelionę po bebrų namus. Nusiavę batus, gido Andriaus vedami, basomis, vorele bridome pelke, tyrinėjome bebrų statybinę išmonę. Juk kelias nežinomas, viskas nauja ir įdomu. Apie valandą teko keliauti tikrų tikriausia aukštapelke, o mokiniai netgi patyrė, ką reiškia „įsmukti“ pelkėje, kuri, galima sakyti, tokią karštą vasaros dieną visus ir atvėsino. Mokiniai trasą įveikė, o nuotykiai Varnių regioninio parko lankytojų centre tęsėsi. Čia mus pasitiko vyriausiasis specialistas – kultūrologas Linas Šedvilas, kuris, papasakojęs žemaitiškai apie Varnius, skyrė užduotį ir vaikams: mokiniai perskaitė eiliuotą tekstą ant sienos apie katiną ir pelę, suprato gido žemaičiavimą.
    Parke galima buvo pamatyti ir retus augalus, vienas jų – gegužraibė (lietuviškoji orchidėja), kuri saugoma ir įrašyta Lietuvos raudonojoje knygoje. Taip pat grožėjomės savo taureles atveriančia saulašare, matėme samanoms giminingą kiminą. Sužinojome, kad pupalaiškis tonizuoja ir veikia žmogaus organizmą, kaip kava. Po to mūsų laukė Pavandenės alkakalnis, nuo čia atsiveriantis vaizdas į šalia tyvuliuojantį Glūdo ežerą, buvusį dvaro parką. Matėme ir dvarininkų Sakelių kolumbariumą bei užlipome ant Sprūdės piliakalnio. Čia ėjome, ieškojome ir skaičiavome, kiek gi galima rasti medinių statulų – stabų „baibokų“. Braidėme Lūksto ežere. Jis toks vienintelis Lietuvoje, nes jame randama gintaro.
    Toliau kelionė tęsėsi Varniuose. Aplankėme Varnių bažnyčią – buvusią katedrą, žemaičių vyskupų rezidavimo vietą. Mokiniams didžiulį įspūdį paliko vyskupo Motiejaus Valančiaus kambarėlis, esantis bažnyčios aukštutiniame kampe. Į jį teko keberiotis siaurais senoviniais laiptais. Kelionę baigėme Varnių miestelio centre, prie paminklo vyskupui Motiejui Valančiui.
    Karščio alinami, bet skanių ledų gaivinami, kelionės įspūdžių praturtinti pasiekėme namus.

Informaciją pateikė mokytojas Stanislav Chveduk
 
 
    Saulėtas birželio 18-iosios rytas Žaslių pagrindinėje mokykloje buvo ypatingas – ketvirtokai kartu su tėvais rinkosi į mokyklos kiemą, kur pradinio ugdymo mokytoja Odilija Juzukonienė kartu su direktoriaus pavaduotoja ugdymui Ieva Meceliene iškilmingai įteikė pradinio ugdymo programos baigimo pažymėjimus, dovanėles bei padėkos raštus.
    Pasidžiaugę gražiomis šventės akimirkomis palinkėsime vaikams puikių pasiekimų bei visiems saugios, kupinos įspūdžių vasaros!

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Ieva Mecelienė
Nuotraukos Ievos Mecelienės
 
    Mokslo metus 1–2 klasių mokiniai kartu su mokytojomis Rita Aleksėjūniene ir Laimute Dekiene užbaigė prasmingai – ieškojo laiko ženklų Kėdainiuose ir Krekenavos regioniniame parke. Jie dalyvavo edukacijoje apie viduramžių miestą ir pamokėlėje Radvilų mauzoliejuje bei Pojūčių edukacijoje Krekenavos regioniniame parke. Čia keliaudami pažintiniu taku išbandė visus 5 pojūčius ir net įveikė baimę, kopdami į apžvalgos bokštą.
    Apžiūrėję lankytojų centro ekspoziciją, imituojančią Nevėžio senvagę, visi apsilankė Pašilių stumbryne. O kadangi čia gimę stumbrai gauna vardą, prasidedantį Gi..., tai išvyką apibendrino šūkiu: „GIMTINĘ GINSIM, GIMTINĘ GIRSIM!“ Na, o kur slepiasi laikas? Ogi, Kėdainių senamiestyje, Nevėžio senvagėje ir atkurtoje stumbrų populiacijoje.
Informaciją pateikė pradinių klasių mokytoja Laimutė Dekienė
 
    Birželio 7 dieną Žaslių pagrindinės mokyklos trečios klasės mokiniai aplankė Lietuvos etnokosmologijos muziejų, kuris įsikūręs Molėtų krašte, Kulionių kaime. Ten jie ieškojo šviesos paslapčių bei daug ko išmoko, pažino.
    Ekskursija muziejuje prasidėjo. Per požeminę muziejaus galeriją kilome aukštyn, kur vaikus pasitiko įspūdingos erdvės. Kartu su mokiniais prisiminėme pasakas apie tai, kaip Saulė ir Mėnulis rūpinasi Žeme. Pakalbėjome apie šiuos du dangaus žibintus, kuriuos dažniausiai matome, ir kokie jie reikšmingi visatai.
    Bevaikštinėdami ir tyrinėdami muziejaus objektus, pasikalbėjome apie žiemos ir vasaros lygiadienius, apie pagrindines metų šventes ir ką jos mums reiškia. Sužinojome, kad Saulės sistemos planetų sukimosi greitis – nevienodas. Kiekviena planeta turi savo kelią – orbitą. Teko prisiminti, kas yra apskritimas, ir išgirsti naują žodį „elipsė“. Mokiniai drąsiai uždavinėjo klausimus, diskutavo, na o labiausiai buvo nustebę, supratę, kokie dydžiai ir atstumai skiria planetas, galaktikas.
    Buvo įdomu pamatyti mūsų lietuvių mokslininkų pasiekimus kosminėje pramonėje – tai lietuviški palydovai, kurių tikras kopijas galima rasti šiame muziejuje, po stiklu. Išėję iš muziejaus, pasukome modernios apžvalgos aikštelės link. Iš aukštai grožėjomės Molėtų kraštu bei Aukštaitijos nacionaliniu parku. Tai ir Labanoro regioninio parko gabaliukas – gražioji mūsų Lietuva...
    Galiausiai, kupini įspūdžių, ekskursiją užbaigėme nuvykę į Vievio Kelių muziejų, kur radome šviesą skleidžiančias, kelius gaminančias transporto priemones.
 
Pradinių klasių mokytojas Stanislav Chveduk
 
    Pagaliau atėjo ilgai laukta vasara, o iki mokslo metų pabaigos liko visai nedaug. Atšventę tarptautinę vaikų gynimo dieną, birželio trečiąją Žaslių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai kartu su mokytojais rinkosi į mokyklos kieme vyksiančią sporto šventę „Vasaros belaukiant“.
    Pradinukus šventės atidarymo proga pasveikino mokyklos direktorė Asta Malakauskienė ir pristatė garbingą renginio viešnią, profesorę, seimo narę Viliją Targamadzę. Ji taip pat tarė keletą sveikinimo žodžių ir pabrėžė kontaktinio užsiėmimo svarbą po pernelyg ilgai užsitęsusio karantino. Mokiniai buvo nuoširdžiai paklausti, ar jie laukė vasaros? Vienbalsiai buvo atsakyta „taip!”.
    Prasidėjo sportinės rungtys, kurių metu klasių komandų nariai išbandė savo jėgas mesdami kamuoliuką į tolį, perduodami kamuolį vienas kitam, rungtyniaudami estafetėje su kliūtimis. Mokiniai vikriai lenkė vienas kitą, keitėsi, bėgiojo, ragino nepasiduoti visų varžybų metu.
    Sporto šventėje mokiniai patyrė komandinio žaidimo džiaugsmą, sportinį siekį laimėti, išgyveno vienas kito palaikymo jaudulį.
    Rungtys įveiktos. Metas prizams, kuriuos įsteigė mūsų viešnia šiai šventei prisiminti – tai tinklinio kamuoliai. Na, o didžiausias apdovanojimas visiems – artėjančios atostogos. Juk vasara mus kviečia kuo daugiau praleisti laiko gamtoje, daugiau judėti, žaisti ir skleisti gerą nuotaiką.
Pradinių klasių mokytojas Stanislav Chveduk
Nuotraukos Ievos Mecelienės
 
 
PAMOKŲ LAIKAS
 
1. 8:00–8:45 val.
2. 8:55–9:40 val.
3. 9:50–10:35 val.
4. 11:05–11:50 val.
5. 12:10–12:55 val.
6. 13:05–13:50 val.
7. 14:00–14:45 val.
 
tamo

smism

aikos

nsa
 olw log

 

 


NAUDINGA INFORMACIJA 
Žaslių pagrindinę mokyklą kuruojančio policijos pareigūno kontaktai:
Kaišiadorių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Egidijus Ulanavičius,
tel. nr. (8 346) 67 826, mob. 8 670 30 116, 
el. paštas egidijus.ulanavicius@policija.lt.
 
 
  
 
 

Dabar naršo

Dabar svetainėje 96 svečiai ir narių nėra