Ugdymas karjerai

 

 

 

Įvertinti paslaugos teikimo kokybę galite paskambinę mokyklos telefonu (8 346) 44 328,
parašę mokyklos el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba mokyklos „Facebook“ paskyroje.

 

    Kovo mėnesį mokykla pasirašė sutartį su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centru, tapdama projekto „Kokybiškų karjeros paslaugų teikimas realioje ir virtualioje aplinkoje“ dalyve.

    Šio projekto rėmuose balandžio 4 dieną mokykloje svečiavosi Jonavos užimtumo tarnybos specialistė, projekto karjeros konsultantė Jovita Stanevičiūtė.

    Karjeros konsultantei padedant, 7–10 klasių mokiniai buvo skatinami priimti profesinį apsisprendimą. 7–8 klasių mokiniai gilinosi į savo vertybes, interesus, žaidė profesijų žaidimus, žiūrėjo filmukus apie profesinio pasirinkimo galimybes. 8–9 klasių mokiniai supažindinti su darbo rinka, jaunimo savanoryste ir testais profesiniams interesams, pasirinkimo ir galimybių dermei nustatyti.

    Sėkmingai startavęs projektas savo veiklas tęs ir kitais metais, stengiantis užauginti kartą, kuri rinktųsi savo studijas ir darbą gerai susipažinusi su profesijų pasauliu, darbo rinka, mokanti kritiškai įvertinti savo galimybes ir aktyviai ieškanti, bei siekianti savo svajonių.

Informaciją pateikė psichologė Daiva Pašvenskaitė

 

3911 00

 

   

Sakoma – „laimingi žmonės laiko neskaičiuoja“ – taip galima apibūdinti tris pažintinio vizito dienas 2019 m. rugsėjo 30 d. – spalio 2 d. Danijoje, Odensės mieste (Odense), kur vyko „Erasmus+“ Tarptautinės bendradarbiavimo veiklos pažintinis vizitas „The role of guidance and counselling in planning further education, training and career for pupils in secondary and upper secondary education“, kuriame dalyvavo ir trys dalyvės iš Lietuvos: Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos psichologė Jovita Šimkūnaitė, Kauno ,,Santaros“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Deimantė Karaliūtė ir Kaišiadorių r. Žaslių pagrindinės mokyklos psichologė Daiva Pašvenskaitė. Pažintinį vizitą organizavo Danijos mokslo ir aukštojo mokslo agentūra (angl. Danish Agency for Science and Higher Education). Seminaro metu pagrindinis dėmesys buvo skiriamas ugdymo karjerai temai dirbant su 13-16 m. amžiaus jaunimu.

    Vizito veiklos programa buvo ypač intensyvi. Daug vertingos informacijos gavome apsilankę Danijos mokyklose – pagrindinėje ir tarptautinėje. Karjeros ugdymo jaunimo centro konsultantai supažindino su savo šalies jaunimo profesinio orientavimo aktualijomis. Buvo pristatomi įvairių projektų rezultatai. Taip pat sužinojome apie Danijos švietimo sistemą, kurioje ypač didelis dėmesys skiriamas mokinio individualybei atsiskleisti, išsiaiškinti polinkius ir interesus. Mokslas Danijoje privalomas nuo 6 metų ir trunka 10 metų. Visose mokyklose ugdymas organizuojamas taip, kad mokiniai galėtų siekti savo tikslų, derinamos žinios ir praktika paremtas mokymasis. Mokiniai nuolat yra vertinami, mokytojai rengia individualius planus mokiniams, kurie kaskart atnaujinami. Daugumos dalykų nacionaliniai testai organizuojami internetu 2 ir 8 klasėse. Mokyklos baigimo egzaminai yra laikomi 9 klasėje. Dauguma mokinių, baigdami 9 klasę, atlieka projektinį darbą.

    Karjeros ugdymas yra labai svarbi Danijos švietimo sistemos dalis. Mokiniai ruošiami priimti svarbius pirmuosius švietimo ir profesinius sprendimus. Karjeros mokymo dalykas yra privalomas visose mokyklose ir už šio dalyko organizavimą atsakingos mokyklos ir Karjeros ugdymo jaunimo centrai. Šių centrų paskirtis padėti mokiniams pereiti iš vienos pakopos į kitą, supažindinti su įvairiomis galimybėmis tiek akademinėje, tiek profesinėje srityse. Lankantis keliose Danijos mokyklose, buvo įdomu tai, kad mokiniai jau nuo 7 klasės renkasi vietines įmones, kur galėtų susipažinti su tam tikromis specialybėmis, rengia projektus ir reflektuoja klasėse. Tai, anot mokinių, padeda iš arčiau pažinti darbo vietą, būti tikram priimant sprendimą po 9 klasės: ar tęsti vidurinio ugdymo programą ir siekti aukštų pasiekimų moksle, ar pasukti profesinio mokymo link... Dėmesys profesinio ir akademinio mokymosi integracijai Danijoje akivaizdus.

    Projekte dalyvavo 17 skirtingų Europos šalių atstovai, kurie atsakingi už profesinį orientavimą. 37 dalyviai iš Airijos, Austrijos, Čekijos, Estijos, Graikijos, Kroatijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Norvegijos,  Olandijos, Portugalijos, Slovakijos, Ispanijos, Švedijos, Suomijos, Vokietijos aktyviai įsitraukė į diskusijas ir dalinosi savo šalių bei mokyklų, profesinio konsultavimo ir orientavimo organizacijų patirtimi, praktiniais pavyzdžiais. Visi sutarė, kad svarbu auginti asmenybę, kuri lengvai prisitaikytų darbo rinkoje ir kurtų pridėtinę vertę savo šaliai.

    Tikimės, kad patirti įspūdžiai ilgai neišblės, skatindami aktyvinti profesinio orientavimo veiklą, o užmegzti kontaktai leis toliau semtis patirties iš užsienio šalių gerosios praktikos.

Daiva Pašvenskaitė

 

    Saulėtą birželio 4 dieną mūsų mokykloje vyko aktyvi ir įdomi pažintis su trimis profesijomis. Pas mus svečiavosi ir savo darbo specifiką pristatė odos dirbinių specialistė Andromeda Ostašenkovienė, Kaišiadorių visuomenės sveikatos biuro specialistai Ieva Kalvinskaitė ir Arvydas Raskilas bei Lietuvos kariuomenės karo prievolės tarnybos pareigūnai. Pirmoje dienos programos dalyje vyko visų trijų profesijų teorinės paskaitos, kurių metu mokiniai gavo naujų žinių. Antroji dalis – praktinė. Viena mokinių grupė bendravo su kariškiais, galėjo paliesti ginklus ir kitus kareiviškus daiktus, žiūrėjo filmukus apie karių gyvenimą, svečiai atsakė į mokiniams rūpimus klausimus. Antroji grupė dalyvavo praktiniame šiaurietiško ėjimo užsiėmime. VSB specialistas Arvydas metodiškai išdėstė, kaip reikia pasiruošti ėjimo lazdas pagal savo ūgį, pamokė mankštos pratimų, mokiniai išbandė šiaurietišką ėjimą praktiškai sukdami ratus aplink stadioną. Trečioji grupė – kūrybinė. Tai darbeliai iš odos – knygų skirtukai, padėkliukai, o įdomiausia buvo pasigaminti sau originalią apyrankę. Artėja į pabaigą dar vieni mokslo metai, baigusieji pagrindinę mokyklą renkasi tolimesnį kelią – galbūt kai kurie iš dešimtokų jau pasirinks profesinį kelią, todėl ši Profesijų diena, susitikimai su tam tikrų profesijų atstovais gali padėti apsispręsti, kokiu keliu keliauti toliau, o jaunesnių klasių mokiniai kaupia patyrimus ateičiai. Dėkojame mūsų svečiams už naujas žinias ir patyrimus, kuriais pasidalino šiandien su mumis.

Mokytoja Jūratė Lakštauskienė

 

    Labai dažnai dar mokyklos nelankantis vaikas žino kuo jis nori būti užaugęs. Dažniausiai vardijamos vairuotojo, ūkininko, mediko, kirpėjos profesijos. O kokių profesijų dar yra? Tad jau kelinti metai iš eilės Kaišiadorių r. Žaslių pagrindinės mokyklos PUG ugdytiniams ir 1-4 klasių mokiniams yra organizuojama Karjeros diena. Į ją kviečiami tėveliai, rajone žinomi žmonės, kad papasakotų apie savo profesijas, kokių savybių reikia norint dirbti vieną ar kitą darbą. Birželio 3 d. Karjeros dienos renginiai prasidėjo susipažinimu su ateities profesijomis - ką dirbs alternatyviosios energijos konsultantas, atminties chirurgė, asmeninio našumo specialistas? Ar tai bus paklausios specialybės, kokių gebėjimų ir įgūdžių reikės? Po pasvarstymų į mokyklos aktų salę įžengė griežta uniforma apsirengusi Probacijos tarnybos pareigūnė E. Deveikytė - Dovydo mama. Ji pravedė užsiėmimą „Vidaus reikalų tarnybos pareigūnas“. Mokiniai buvo supažindinti su pareigūno profesija, darbo ypatumais, savybėmis, kurių reikia, norint tapti pareigūnu. Antrą užsiėmimą pravedė Mato mama- R. Ostromeckienė. Ši mama - tikras „žmogus-orkestras“. Ji ir piešia, ir aplinką moka gražiai prižiūrėti, šiuo metu mokosi kvėpavimo technikų ir dar laukia veidotyros studijos. R. Ostromeckienės užsiėmimo metu vaikai sužinojo kokių asmeninių savybių reikia ateities profesijai. Na, o trečią užsiėmimą pravedė ir apie savo kelią į verslą papasakojo žinomas verslininkas A. Radvila. Karjeros diena baigėsi kryžiažodžio apie profesijas sprendimu ir dienos refleksija.

Informaciją pateikė mokytoja O. Juzukonienė.



    Kovo 22 d. antra pamoka 9 - 10 klasių mokiniams vyko mokyklos aktų salėje. Tai netradicinė ekonomikos ir verslumo pamoka „Verslas. Verslo įmonės rajone“. Pamoką vedė Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Giedrė Streikauskaitė. Šios pamokos metu mokiniai stebėdami skaidres ir klausydamiesi Turizmo ir verslo centro direktorės paskaitos bei atsakydami žodžiu ir raštu į lektorės pateiktus klausimus apie verslą, vyraujančias verslo sritis, apie lankytinas vietas Kaišiadorių rajone sužinojo, kokios verslo įmonės veikia mūsų rajone, kur jos yra įsikūrusios, kiek darbuotojų dirba, kiek kasmet įsteigiama naujų įmonių.Už pateiktas žinias mokiniai buvo apdovanoti mūsų mokyklos bei Turizmo ir verslo centro prizais. Šiuo metu mūsų rajone yra 470 veikiančių verslo įmonių, iš kurių dvi didelės: UAB „Kaišiadorių paukštynas“ ir UAB „Nematekas“, 50 iš jų yra medienos perdirbimo įmonės. Mokiniai sužinojo apie Turizmo ir verslo centro veiklą teikiant nemokamas konsultacijas, steigiant, įteisinant, remiant verslą. Sužinojo apie savivaldybės negrąžinamą finansinę paramą, teikiamą smulkiajam verslui. Tad norint pradėti verslą, reikia apsilankyti Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centre. Informaciją pateikė mokytoja Virginija Juzukonienė

 

 
PAMOKŲ LAIKAS
 
1. 8:00–8:45 val.
2. 8:55–9:40 val.
3. 9:50–10:35 val.
4. 11:05–11:50 val.
5. 12:10–12:55 val.
6. 13:05–13:50 val.
7. 14:00–14:45 val.
 
tamo

smism

aikos

nsa
 olw log

 

 


NAUDINGA INFORMACIJA 
Žaslių pagrindinę mokyklą kuruojančio policijos pareigūno kontaktai:
Kaišiadorių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Egidijus Ulanavičius,
tel. nr. (8 346) 67 826, mob. 8 670 30 116, 
el. paštas egidijus.ulanavicius@policija.lt.
 
 
  
 
 

Dabar naršo

Dabar svetainėje vienas svečias ir narių nėra