Sveika gyvensena

    Rugsėjis šiais metais beveik kaip vasara - šiluma virš 20, saulė šviečia visą dieną, tad kodėl gi nenuvažiavus toliau, juk septintokai jau paaugę ir ištvermės įgavę.
    Nutarę, kad labai norime, vieną gražią rugsėjo popietę išvažiuojame pačiu tiesiausiu asfaltuotu keliu pro Žuvų, Karsakų, Žibavičių kaimus. Stabtelėjome ant kalno, o slėnyje gerai matyti Paparčiai. Viens, du ir mes jau juose.Centre akmeninimis grįsta gatve veda link buvusio domininkonų vienuolyno vietos. Plačiau galima pasiskaityti čia: http://vienuolynai.mch.mii.lt/V8-46/Papar.htm. Dabar likusi tik dalis buvusio vienuolyno vartų ir koplyčia. Toliau sukame link dabartines Paparčių bažnyčios ir apžiūrime gan retą statinį kapinėse - kolumbariumą ( urnų su mirusiojo palaikais laikymo patalpa, statinys). Leidžiamės nuo kalno ir atsiduriame pušyne, per kurį keliukas mus nuveda prie dabar veikiančios Betliejaus Mergelės Marijos Ėmimo į dangų ir Šv. Bruno vienuolijos. Aplankome bažnyčią.
    Toliau ieškosime kelio link Budelio (arba Skarbo) piliakalnio. Atsiveria nuostabi Neries panorama, ramios atokvėpio minutės. Ir vėl į kelią. Šįkart teko dviračius stumtis lauko keliuku į statų šlaitą, nes turėjome pakilti iš Neries slėnio, juk ieškome kalno! Užpuškavę lipame ant dviračių ir  per kiek akys užmato plačius laukus judame pirmys. Štai ir piliakalnis, tik jis iš šitos pusės atrodo visai neaukštas, o kai užlipame, atsiveria tolumos, platumos. Dabar puikiai matosi Neries vingiai, nes piliakalnis  nugenėtas, iškirsti menkaverčiai krūmai, tuo pasirūpinta Žaslių seniūnijos paminint 2017 Piliakalnių metus.
    Pasiektas galutinis žygio taškas, toliau judėsime namo, kai kuriems mokiniams bus arčiau, nes jie gyvena pakeliui Mikalauciškių ar Stabintiškių kaimuose, kiti atsisveikins su mumis Laukystos kaime, o paskutinieji mins namo net iki Guronių kaimo.
    Puiki popietė prabėgo su vėjeliu, kurį bandėme sugauti Paparčių apylinkių laukuose ir pievose.
7 klasės auklėtoja, neformaliojo švietimo mokytoja Jūratė Lakštauskienė
 
 
Ištrauka iš pasakos, kuri vadinasi KURŠIŲ NERIJA
    Tikiuosi, daugeliui gyvenime yra buvę akimirkų, kai norėjosi garsiai ar tyliai pasakyti J.V.Gėtės Fausto žodžiais: „Sustok, akimirka žavinga“. Panašiai jautėmės ir mes, Žaslių pagrindinės mokyklos 5-7 klasių mokinių grupė su mokytojomis Birute Mučinskiene ir šio straipsnio autore Jūratė Lakštauskiene, šį saulėtą ir žydintį pavasarį  pėstute keliaudami per Kuršių neriją. Kelionę pradėjome traukiniu iš Kaišiadorių iki Klaipėdos, persikėlę keltu įkvėpėme gaivaus pajūrio oro ir pirmyn per kopos ir kaimelius. Pradžioje mus pasitiko smėlio laukai Naglių gamtos rezervate. Rezervatas skirtas išsaugoti unikalų Naglių kraštovaizdžio apylinkės gamtinį kompleksą su išpustytų kopų didžiojo gūbrio, į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių radavietėmis. 1675-1854 metais čia buvo užpustyti keturi Naglių kaimai, vienas iš jų Karvaičių kaimas. Jo vietoje yra paminklas Liudvikui Rėzai, gimusiam 1776 metais minėtame Karvaičių kaime. L.Rėza - tai lietuvių kultūros figūra, apibendrinanti svarbius lietuvių kultūros reiškinius Mažojoje Lietuvoje, o kartu simbolizuojanti patį šios kultūros likimą. Vakarop pasiekėme Pervalkos gyvenvietę. Spėjama, kad gyvenvietė taip pavadinta dėl to, kad naujiesiems gyventojams ją įkuriant  reikėjo pervilkti  iš Naglių kaimo. Kita kilmės versija - nuo žodžio „pervalkas“, reiškiančio sausumą tarp dviejų vandenų, per kurią velkami laivai. Būtent taip, keičiantis metų laikams, Kuršių nerijos žvejai vilkdavo savo laivus nuo jūros prie marių ir atvirkščiai. Pervalkos kaimelio pakraštyje galima  matyti mariose stovintį žavingą Žirgo rago švyturį. Pervalkos švyturys (arba Arklių švyturys, Žirgų rago švyturys) - švyturys Kuršių mariose, įrengtas ant nedidelės dirbtinės salos, prie Pervalkos, ties Arklių ragu. Švyturio aukštis 14 m. Švyturys veikia automatiškai - siunčia matomus baltus signalus, kurie yra matomi už 13 km.
    Pernakvoję svetinguose „Karksės“ svečių namuose patraukėme tolyn link Nidos, pakeliui grožėjomės Kuršių marių pelkėtomis pakrantėmis, klausėmės pavasario pabudintų paukščių balsų, stebėjome paukščius iš tam pritaikytų stebėjimo bokštelių. Pakrančių nendrėse dabar karaliauja gulbės - matėme keliolika lizdų, kuriuose gulbės peri savo jauniklius. Greit mus pasitiko antrasis žvejų kaimelis Preila. Preilos  vardas kildinamas iš žmogaus pavardės Preilis, kuri kaimynų latvių kalba reiškia „neprašytas svečias“ arba „du sukryžiuoti virbai audeklui sutvirtinti“. Šiuos spėjimus sustiprina ir tai, jog iki 1960 m. Preila istoriniuose šaltiniuose vadinama Preiliais.
    Preilos gyvenvietė įkurta 1843 m., kai čia gyventi persikėlė užpustyto Naujųjų Naglių kaimo gyventojai. Jie čia perkėlė ir savo mokyklą. XX a. pr. Preiloje gyveno apie 250 žmonių, kurie pasistatė naują mokyklą, įkūrė viešbutį ir pavertė kaimelį vasarviete.
    Pasigrožėję Preilos kaimeliu keliavome toliau. Kiek paėję, pastebėjome rodyklę „Vecekrugo kopa 67,2 m“. Tai dar vienas lankytinas mūsų kelionės objektas. Ilgai ir nelengvai kopėme žvyruotu keliu, atrodė, kad į dangų lipame. Ir štai atsivėrė grožis prieš mūsų akis - vienoje pusėje marios, kitoje - jūra, aplinkui kalninių pušelių paklotas, o mes tarsi ant debesies plaukiame. Pasidžiaugę neregėtu grožiu jau judame žemyn (jeigu lipi aukštyn, visad žinok, kad bus ir žemyn), judame žemyn, nes esame pasiilgę jūros. Smėlis jau šiltas, saulė miela, vėjas švelniai glosto, jūra beribė, žvilganti, ramiai banguojanti. Ramybė ir sustojęs laikas... ir taip iki Nidos Baltijos pakrante apie 5 km. Tuomet pereiname kopas ir mus pasitinka užrašas NIDA. Štai ji, pagaliau ranka pasiekiama, nes jau dvi dienas keliaujame link jos - mūsų galutinio tikslo, daugeliui ji paslaptis, nes lankysis čia dar tik pirmą kartą. Tas pirmas kartas dažniausiai išlieka atminty kaip stebuklas, kaip svajonė. Nidos vardas minimas nuo XIV a. pabaigos, pirmiausia Kryžiuočių karo kelių aprašymuose (Noyken) kaip netoli Rasytės esantis kaimas. Kalbininkas Kazimieras Būga gyvenvietės vardą siejo su prūsų žemės upėvardžiu, kuris XV a. minimas kaip Nyda (Neyde). Jis spėjo, kad Nidos vardas galįs būti sanskritiškos kilmės, kur nedati reiškia „teka, srūva“.
    Nidoje aplankome Tomo Mano namelį. Būsimasis rašytojas gimė 1875 m.  Vokietijos mieste Liubeke.  Dar  1930 m. liepą su šeima atvyko į savo naująjį vasarnamį Nidoje. Čia praleido tris vasaras (1930-1932 m.), rašė „Juozapą ir jo brolius“, eseistiką „Mano vasarnamis“, straipsnius.
    Toliau lankėme senąsias nidiškių kapines su ypatingais mediniais paminklais - krikštais. Nuo kapinių kalnelio marių fone atsivėrė rudų plytų senovinis namas. Tai Skruzdynėje 1867 m. F. Blodės įkurto viešbučio likęs pastatas. Ši vieta XIX a pabaigoje tapo menininkų pasisėdėjimų ir rimtų pokalbių vieta. Vis daugiau menininkų atrado Kuršių nerijos ir Nidos grožį, taip susikūrė Nidos menininkų kolonija, subūrusi daugiau nei 200 šimtus rašytojų, kompozitorių, muzikantų, aktorių. Keliaudami toliau pamariu ir dabartinėje Nidoje matėme daug meno apraiškų. Tai gintaro galerija, vėtrungės, ypatingos drožybos pavyzdžiai nidiškių medinių namų puošyboje, paminklas dainuojamosios poezijos pradininkui maestro Vytautui Kernagiui.
    Trečioji diena buvo skirta artimesnei pažinčiai su Nida. Ryte mus pasitiko iš marių pakilusi saulė, Urbo kalnas su švyturiu, saulėta ir šilta Parnidžio kopa su saulės laikrodžiu. Džiaugėmės kiekviena akimirka, praleista šiame nuostabiame gamtos kampelyje, ir sau pažadėjome vėl čia sugrįžti su šeima ar draugais, pėstute ar ant dviračio. Tik taip artimai prisilietus prie Lietuvos grožio galima jį pažinti širdimi.
Mokytoja Jūratė Lakštauskienė
Žaslių pagrindinė mokykla
 
 
    Mokykloje vyko konkurso „Sveikuolių sveikuoliai“ I etapas, kurio tikslas - ugdyti vaikų ir mokinių gebėjimus saugoti ir stiprinti savo ir kitų sveikatą, vertinti savo ir kitų galimą potencialą dirbti komandoje bei išrinkti komandas, kurios atstovaus mokyklą II etape, t. y. rajone vyksiančiame konkurse.
    Konkurse varžėsi PUG ir 1-10 klasių mokiniai. Jie atliko judėjimo, komandos kapitonų,  pirmos pagalbos teikimo užduotis, atsakinėjo į klausimus sveikos gyvensenos, žalingų įpročių prevencijos, žmogaus saugos temomis. Komandos vertinimo komisijai pateikė namų darbus - komandos prisistatymą bei laišką draugui sveikatos tema. Vyko įtempta kova. 1-4 klasių tarpe laimėjo 4 klasės mokinių „Tomatukų“ komanda, 5-8 ir 9-10 klasių tarpe - 8 klasės mokinių „Brokolių“ komanda.
    Sveikiname laimėtojus ir linkime sėkmės II etape.
Informaciją pateikė direktorė Asta Malakauskienė
2017-10-13
 
 
    Žaslių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai dvi savaites įnirtingai kovojo su mikrobais. Kartu su visuomenės sveikatos priežiūros specialiste vaikai apžiūrinėjo ne tik savo rankas, bet ir durų rankenas, stalų paviršius, bei mobiliuosius telefonus. Specialios priemonės pagalba mokiniai galėjo įžvelgti tai, kas plika akimi nėra matoma - mikrobus, kurių visur buvo labai gausu. Pradinių klasių mokiniai, pamatę kiek daug yra mikrobų ant jų rankų ir kaip jie greitai plinta, suprato, jog mikrobai mūsų gali laukti visur, tereikia žinoti kaip nuo jų apsiginti.
    Kad mikrobai nebūtų tokie pavojingi ir baisūs visi prisiminė keletą paprastų asmens higienos taisyklių, kaip reikia taisyklingai čiaudėti, kosėti ir tinkamai plauti rankas. Po diskusijų vaikai keliavo prie praustuvų, kur pasiėmę mikrobų priešą - muilą, plovėsi rankas.
    Kiekvienas mokinys šių užsiėmimų metu guašo ir šiaudelių pagalba kūrė savo mikrobus, kurie buvo įvairiausių formų, dydžių ir spalvų.
    Rankų plovimas yra įprastas, tačiau labai svarbus dalykas, kurio dėka galima atitolinti visus negalavimus ir ligas.
Informaciją pateikė sveikatos priežiūros specialistė Ieva Kalvinskaitė
2018-02-07
 
 
    Balandžio 29-ji - Tarptautinė šokio diena. Vykstantis šokio judėjimas įgauna vis naujas formas. Šiemet „Sveikatiada“ atsiuntusi idėjų paketą pakvietė pasigilinti į lietuvių liaudies choreografines ypatybes, tradicinių šokių istoriją, išmokti sušokti  flachmobą.
    Šokio dieną mūsų mokykloje organizavo Sveikatos ugdymo grupė ir mokinių taryba. Buvo nutarta „pašokdinti protą“ ir pasimokti šokio žingsnelių. 5-10 kl. mokiniams vyko komandinės Šokių protų mūšio varžybos, o priešmokyklinukai ir pradinukai atkartojo „Sveikatiados“ šokio judesius. Jiems vadovavo Sveikatos ugdymo grupės narės D. Ramonienė ir A. Mikulienė. Stipriausi protų mūšyje buvo šeštokai. „Daug naujo sužinojome apie šokį“, „Smagu ir protą pašokdinti...“, „Labai linksma šokti, gerai rodo judesius“ - įspūdžiais po renginio dalinosi vaikai.
    Džiaugiamės, kad pavyko įgyvendinti  dalį „Sveikatiados“ idėjų.
Informaciją pateikė mokytoja, „Sveikatiados“ ambasadorė Vidutė Kabašinskienė
2016-05-03
 
 
 
PAMOKŲ LAIKAS
 
1. 8:00–8:45 val.
2. 8:55–9:40 val.
3. 9:50–10:35 val.
4. 11:05–11:50 val.
5. 12:10–12:55 val.
6. 13:05–13:50 val.
7. 14:00–14:45 val.
 
tamo

smism

aikos

nsa
 olw log

 

 


NAUDINGA INFORMACIJA 
Žaslių pagrindinę mokyklą kuruojančio policijos pareigūno kontaktai:
Kaišiadorių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Egidijus Ulanavičius,
tel. nr. (8 346) 67 826, mob. 8 670 30 116, 
el. paštas egidijus.ulanavicius@policija.lt.
 
 
  
 
 

Dabar naršo

Dabar svetainėje 54 svečiai ir narių nėra